UJazz Fest 2020

subtitel
Met o.a. DEON, Kapok en Ben van den Dungen Quartet
Afbeelding
korte promotekst

Op zaterdag 1 februari vindt de 9e editie plaats van het UJazz Fest. Headliners Ben van den Dungen, Kapok en Ilja Reijngoud - met vele anderen - treden aan in De Helling, LE:EN en de horeca rond Rotsoord, Utrecht. 's Middags zijn er o.a. showcases van conservatorium- en lokale bands.

                WELKOM OP HET 9e UJAZZ FEST - VAN EIGENWIJS TOT EERBETOON

Jazz leeft, danst, groeit! Muzikale legendes krijgen een welverdiend eerbetoon van hun huidige bewonderaars, terwijl volgende generaties nieuwe wegen zoeken.  Het UJazz Fest brengt deze editie een afwisselende cocktail van beide benaderingen - VAN EIGENWIJS TOT EERBETOON - met regionaal en landelijk bekende artiesten.

Gedetailleerd programma onderaan deze pagina - Facebook - Tickets (via De Helling)

NIEUWS 1) Gratis naar Jasper Blom Trio in LE:EN op 30 januari met festivalticket 2) Kapok komt met speciale gast en stopt er binnenkort mee. Lees hieronder verder.

Ilja Reijngoud leidt de bigband van het Utrechts conservatorium, met saxofoniste Tineke Postma als gast. Later die avond bewijst hij met Bert Boeren eer aan de roemruchte band met die ándere twee trombonisten: J. J. Johnson en Kai Winding.

Het eigenzinnige trio Kapok komt met danseres Miri Lee. De Edison-winnaars hebben aangekondigd binnenkort elk hun eigen weg te gaan.

Contrabassist Dion Nijland speelt op het scherp van de snede met zijn nieuwe, Utrechtse, all-star kwintet DEON; de vers afgestudeerde Jessica de Boer zingt een repertoire van subtiele jazz met een vleugje pop en wereldmuziek in het De Helling Café.

Afsluitend brengt het Ben van den Dungen Quartet een hommage aan de legendarische saxofonist John Coltrane.

's Middags biedt het festival een gratis toegankelijk programma met showcases van veelbelovend talent van het Utrechtse conservatorium en verrassende lokale ensembles.

UJazz Fest vindt dit jaar plaats op Rotsoord, Utrecht - in De Helling, LE:EN en diverse horeca-spots daaromheen.

                PRAKTISCHE INFORMATIE

Datum: zaterdag 1 februari 2020, van 15.00 tot 00.30
Plaats: Rotsoord, Utrecht - in De Helling, LE:EN en diverse horeca-spots daaromheen
Toegang: middagprogramma gratis; avondprogramma €30/€25 (UJazz-leden, kortingscode)/ €10 (aan de kassa, op vertoon studentenkaart). Kaarten te bestellen bij De Helling.

                GRATIS OPMAATCONCERT JASPER BLOM TRIO*

do. 30 januari, 21.00 Jasper Blom Trio - Wonderyears - LE:EN
Jasper Blom (saxofoon), Sean Fasciani (bas), Felix Schlarmann (drums)

Jaspers programma Wonderyears past perfect in het thema van deze editie van het UJC, Van eigenwijs tot eerbetoon. In klassieke triobezetting speelt hij de superhits van Stevie Wonder, met een aanstekelijke mix van grooves en melodieën die zich uitstekend blijken te lenen voor jazz-improvisaties.

Jasper Blom geldt als een van de belangrijkste tenor- en sopraansaxofonisten uit de Nederlandse jazzscene. Hij won twee keer de European Jazz Competition en kreeg in 2019 de Buma Boy Edgar Prijs uitgereikt. Ook als componist overschrijdt hij met plezier de grenzen tussen hardbop, funk, experiment, pop, klassiek en vrije impro.

* Gratis toegankelijk met festivalticket!

                PROGRAMMA AVOND

17.30-18.30 HKU Bigband o.l.v. Ilja Reijngoud, feat. Tineke Postma - De Helling
Willem Abelen, Tania Zountsa, Jan Lobée, Roland Mällo, Enrico d’Addazio (saxofoon), Lauran Neerincx, Bram van de Glind, Panos Kapetanakis, Wouter Ensink (trompet), Olav Schoorlemmer, Bart Bergmans, Michiel de Boer, Laurens Haverkate (trombone), Samyog Regmi (gitaar), Naut de Bruin (piano), Jeroen den Daas (bas), William Smith (drums).

In de HKUBigband streven blazers en ritmesectie naar de ideale bigbandsound: veelzijdig, hecht en met een perfecte timing. Per jaar werkt de groep aan projecten waarin telkens een genre, componist of gastsolist uitgelicht wordt. Op het UJazz Fest speelt de band met Tineke Postma repertoire van onder meer Moacir Santos, Horace Silver en Benjamin Herman.

Saxofonist en componist Tineke Postma (Buma Boy Edgar prijs, Edison) toert sinds 2003 als bandleider en als gast bij vele internationale bands. Ze speelde onder meer met Terri Lyne Carrington, Dianne Reeves, Wayne Shorter, Richard Bona, Herbie Hancock en het Wayne Shorter Quartet.

18.30-19.15 Jessica de Boer kwintet - De Helling (café)
Jessica de Boer (stem),  Manuel Wouthuysen (toetsen), Eric Brugmans (gitaar), Thimo Gijezen (contrabas), Mees Siderius (drums)

Net afgestudeerd aan het Utrechts conservatorium, brengt Jessica de Boer een kleurrijke mix van subtiele jazz, wereldmuziek en een vleugje pop. Met haar warme stem deelt ze verhalen en filosofische gedachten over natuur, mensen en geloof in een mooiere, lichtere wereld. Onlangs verscheen van haar kwintet de single Share.

19.30-20.30 Kapok - LE:EN
Morris Kliphuis (hoorn, cornet, electronica), Timon Koomen (gitaar, electronica), Remco Menting (drums, percussie, electronica)

Dit trio op zich is al bijzonder en avontuurlijk, door de ongewone bezetting, de genre-doorbrekende vrijheid en de knetterende energie. Op het UJF spelen ze atypisch `in the round', temidden van het publiek dus.

Als speciale gast neemt Kapok bovendien danseres Miri Lee mee, die in een vrije, improviserende rol op de muziek zal reageren, zoals ze ook doet bij musici als Oene van Geel en Lam Lai. Hoornist Morris Kliphuis: `We werken al langer met haar, en dat is altijd te gek.'

Sinds hun debuutalbum Flatlands heeft Kapok opgetreden op belangrijke podia en festivals, waaronder twee keer het North Sea Jazz Festival. De band won in 2012 de Dutch Jazz Competition, in 2013 de European Jazz Competition en in 2014 een Edison voor haar tweede album Kapok. Het derde, Mirabel, kreeg dit voorjaar een Edison-nominatie.

En, triest maar waar: dit wordt een van de laatste vier optredens van Kapok. Na het voorjaar gaan ze ieder voor zich nieuwe muzikale wegen ontdekken. Grijp deze kans dus om ze nog te zien!

20.45-21.45 Ilja Reijngoud / Bert Boeren kwintet: Jay and Kai tribute - De Helling
Bert Boeren (trombone), Ilja Reijngoud (trombone), Rob van Bavel (piano), Marius Beets (contrabas), Marcel Serierse (drums)

Twee Europese toptrombonisten (Monk Award, Edison) betuigen met een eersteklas ritmesectie eer aan het beroemdste trombonekwintet ooit, dat van J.J. Johnson en Kai Winding. Deze hadden in de jaren '50 en '60 veel succes op de Amerikaanse radio met hun levendige mix van bebop, modern jazz en soul-jazz.
                Eind 2018 nam het kwintet onbekende stukken van Kai Winding op, die Bert Boeren had gekregen van diens weduwe. Aanstekelijke muziek en catchy thema's, aangevuld met composities van Reijngoud in moderne arrangementen.

22.00-23.00 DEON - LE:EN
Dion Nijland (contrabas), Ad Colen (sax), Steven Kamperman (klarinet), Ruben Drenth (trompet), Mees Siderius (drums)Een nieuw en zinderend Utrechts jazzkwintet rond bassist Dion Nijland, waarin twee generaties elkaar vinden. Steven, Ad en Dion als gerijpte allrounders in de Nederlandse jazz-, improvisatie- en wereldmuziekscene. Mees en Ruben als de jonge vertolkers van een fris geluid: gedurfd, avontuurlijk, eigentijds en toegankelijk.
                `De muziek mag knetteren, intiem zijn, schuren en ontroeren; zolang er maar op het scherpst van de snede gespeeld wordt', aldus Dion.

23.15-00.30 Ben van den Dungen Quartet: Tribute to John Coltrane - De Helling
Ben van den Dungen (sax), Miguel Rodriguez (piano), Marius Beets (contrabas), Gijs Dijkhuizen (drums)

Het Ben van den Dungen Quartet brengt een hedendaagse interpretatie van Coltranes klassiekers, als hommage aan de man die bekend werd met Miles Davis' bestseller Kind of Blue, waarna hij een eigen stijl ontwikkelde met platen als Blue Trane en Giant Steps. Zijn kwartet stond aan de wieg van de modale jazz, met de beroemde albums Impressions en A Love Supreme.
                Ben speelde sinds 1980 met verschillende groepen zo’n 6000 concerten in 70 verschillende landen gegeven en hij is te horen op meer dan 80 albums. Met dit kwartet nam hij in 2014 de liveplaat A night at the club. Daarover schreef Trouw: 'Zijn spel heeft een bezieling die je in de hedendaagse jazz helaas te weinig tegenkomt'. In 2019 bracht Ben een nieuw album uit: 2Sessions.

                PROGRAMMA MIDDAG

15.00-15.30 Willem Abelen Quartet (HKU) - Taplokaal Gist
Willem Abelen (saxen), Stan Verstegen (toetsen), Yaresh Soekhlal (basgitaar), Marc Sentenie (drums)

Lyrische, catchy melodieën en rijke jazzharmonieën over een stevige groove.

15.30-16.00 Robinson Jouwe (HKU) - Camping Ganspoort
Robinson Jouwe (zang, piano), Pericles Makris (gitaar), Anosh ter Haar (contrabas), Jonas Kroese (drums), Tania Zountsa (saxofoon)

Van swing naar meeslepende ballads, met teksten over hoop, liefde, queerness en je plek opeisen in deze wereld.

15.45-16.15 So What! - Taplokaal Gist
Joyce Cordus (zang), Fedde Talsma (accordeon, melodica en zang), Marco Naarden (gitaar), Leo Hoogenboom (gitaar)

Relaxt combo speelt  jazzstandards, latin, Franse chansons en americana.

16.00-16.30 Wordbites meets Dol - Klein-Berlijn
Wordbites (vocalen), Roeland Dol (akoestische basgitaar)

Spannende totaalimpro van gesprokenwoordkunstenaar en veelzijdige bassist.

16.15-16.45 Manon Nijenhuis Kwintet (HKU) - Camping Ganspoort
Manon Nijenhuis  (zang), Jack Willemse (gitaar), Jetse de Jong (toetsen), Jeroen den Daas (bas), Jonas Kroese (drums)

Kleurrijke jazz met een sprankje soul, world- en minimal music.

16.30-17.00 Crash Jazz - Taplokaal Gist
Arnold Ammerlaan (drums), Carlo Lugaro (bas), Rolf Blijleven (gitaar), Gerda Jekel (piano), Pieter Verbraeken (sax), Louise Hamelink (zang)

Swingende standards en zwoele bossa nova.

16.45-17.15 Rehana Begum Trio - Klein-Berlijn
Rehana Begum (zang), Joost Italianer (piano), Peter Tollenaar (contrabas)

Intiem, sfeervol en exotisch.

17.00-17.30 SAME (HKU) - Camping Ganspoort
Elaine Hakkaart (zang), Stan Verstegen (piano), Anosh ter Haar (contrabas), Marc Sentenie (drums)

Akoestische, frisse cocktail van jazz, popliedjes,folk en klassieke muziek.

UJazzFest2020 wordt mede mogelijk gemaakt door bijdragen van het Elise Mathilde Fonds, het K.F. Heinfonds en DUO Market Research. UJazzFest2020 wordt georganiseerd door vereniging UJazz, in samenwerking met de HKU en horeca rondom Rotsoord | De Helling , en gedragen door vrijwilligers.

 

start datumtijd
locatie
Rotsoord
locatie adres
De Helling, Utrecht
genre
Moderne jazz
ticketprijs
middagprogramma gratis; avondprogramma €30/€25 (leden UJazz)/ €10 (studenten)
facebook id
https://www.facebook.com/events/541463533115037/
Ujazz productie
Aan